פתרון חידה 14
תרגום מושגים בית-אלפיים לעברית
איזולציה – חדר בידוד.
במקום – מנה חלופית.
בית הזרע – מבנה הלבנים בכניסה לקיבוץ -היום “ללוס”.
בוקסים – ארגזים.
וולה – הכלבו, ע”ש וולה, החבר שניהל אותו.
שפניה – חזיריה.
לוקס – מנורת נפט.
סולינג – כביש אבנים.
טפטפת – רשת חלון עם הרטבה. לקירור החדר.
ילד חוץ – ילד ללא משפחה בקיבוץ.
חדר גולה – חדר מגורים במוסד, שאינו במתחם הקבוצה.
שטוצר – מגוף מים גדול.
סנאדות – קורות עצים.
כולבוייניק – ציבורית.
גוסטינה – ממרח לחם העשוי ממרגרינה+מים+חלב. ע”ש גוסטה . . … דיסטנפלד-הממציאה.
פתרון חידה 13
מבצע צרצר.
דצמבר 1954. חוליה בת 5 חילים מגולני וסיירת צנחנים, בהובלתו של מאיר יעקובי, איש בית אלפא, חדרה לשטח סוריה, ליד תל פאחר, לטפל במתקן ציתות לקו טלפון צבאי סורי. החוליה עלתה על מארב, והחמישה נפלו בשבי. הוחזקו בכלא בנפרד וסבלו עינויים קשים על מנת להוציא מהם מידע על החדירה. אורי אילן, בן גן שמואל, לא עמד בעינוים והתאבד. השאיר על גופו פתקים ובאחד מהם כתב: “לא בגדתי, התאבדתי”. לאחר 15 חדשים הוחזרו ארצה . מפקדם מאיר יעקובי חזר לסיירת ונפל בקרב המיתלה במבצע סיני, 1/1/56. לזכרו הוקם גל-עד מעל הגן היפני.6/10/73 מלחמת יום כיפור.
קואליציה של מדינות ערב בהובלת מצרים וסוריה פלשו לתחומי ישראל, לשטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים. בחזית סיני חצו הכוחות את תעלת סואץ, בנו ראשי גשר וכבשו את רוב המעוזים. הפתעה הייתה מוחלטת. כעבור יומים, ב-8 לחודש, התארגן צה”ל להתקפת נגד לדחיקת המצרים אל מעבר לתעלה. אירגון ההתקפה היה חפוז ותחת לחץ. כח גדול של 6 חטיבות החל לנוע תוך אש לעבר התעלה. אחד הכוחות היה גדוד113 של חטיבה 217 בפיקודו של אסף יגורי. למצרים היה מידע מודיעיני על התקפה ותוך דקות חטף הגדוד פגיעות רבות ונעצר. הרוגים רבים ו-18 טנקים מושמדים. אחד מהם היה טנק המג”ד. אנשי הצוות מצאו מחסה במכתש של אחד הפגזים ונפלו בשבי. אחד מאנשי צוות הטנק היה יהודה בשן, איש בית אלפא. ב-23/11/73, במסגרת חילופי שבוים עם מצרים, חזר יהודה הביתה.
סרטון – קבלת פנים ליהודה בשן עם שחרורו, איכות טכנית לא טובה.
החידה, אם כן, עוסקת בשני אנשי בית אלפא שנפלו בשבי האויב.
חידה מספר 13
1. לילה. חוליית חיילי צה”ל חוצה בחסות החשיכה את הגבול ומתקדמת בשטח האויב.
זו פעולה סודית ביותר שנעשתה כבר מספר פעמים בעבר.
במרחק לא גדול מן הגבול עלתה החולייה על מארב, ולאחר קרב קצר ונסיון החלצות כושל – נפלה בשבי.
נעשו מאמצים רבים לשחררם, כולל חטיפת מטוס אויב על מנת לבצע חילופי שבויים.
רק לאחר 15 חדשים שוחררו.
2. כוחות אויב פלשו במפתיע לשטחי מדינת ישראל.
הפתעה מוחלטת. לאחר יומיים של נסיונות התגוננות, החליט צה”ל לצאת למתקפת נגד.
אך בלחץ הנסיבות היתה ההתקפה מלאה אי הבנות ובילבול- ונכשלה.
עשרות הרוגים ופצועים, ושבויים רבים.
לאחר שבוע נערכה התקפת נגד שניה, והאויב נסוג.
כעבור חודש וחצי נערכו חילופי שבויים.
באיזה ארועים מדובר, ומה הקשר של בית אלפא אליהם?
פתרון חידה 12
ראשית – תיקון טעות לגבי חידה מס’ 11, שבה הוזכרה קבוצת “פלאנטי”. בתשובתנו כתבנו כי הם היו גרעין השלמה לבית אלפא.
ובכן, זו טעות, וגידי יהלום ביקש מאיתנו לתקן: פלאנטי היה שמה של קבוצת חברים שבאה לבית אלפא במסגרת חילופי אוכלוסין עם קיבוץ רמת יוחנן.
“הסולל” היתה השלמה בתקופה זו.
(תודה לגידי על התיקון)
- * * * *
פתרון חידה מס’ 12
בשנת 1929 חלה התעוררות לאומית גדולה בקרב ערביי ארץ-ישראל, הידועה גם בשם: “מאורעות תרפ”ט”. ערבים ידידים של מוסה גולדנברג, “המוכתר” של בית אלפא, מסרו על כוונת ערביי הסביבה לתקוף את בית אלפא. בעקבות כך החלה התארגנות: גברים משני הקיבוצים (כ-70 במספר, גם מחפציבה) התבצרו בבית הילדים החדש (היום הוא משמש את האירוח שלנו), כשהם חמושים ברובים. יום לפני ההתקפה הצפויה, הובילו את הנשים והילדים משני הקיבוצים לגבע, שנחשבה ל”עורף בטוח”.
ביום ההתקפה השתתפו כ-1500 איש(!), בראשם מנהיגי כנופיות, אחריהם נהרו המוני גברים חמושים ברובים וקלשונים, ובמאסף התנהלו נשים ובידיהן שקים וסלים לאיסוף השלל.
מפקדי הכוח המגן הורו לאנשיו לנצור נשקם עד שהתוקפים יתקרבו, ואז לירות כולם בבת אחת ולכוון בעיקר לרוכבי הסוסים. בעקבות כך התוקפים התפזרו וכל ההמון נס על נפשו.
מי שיודע כיצד הסתיימה התקפת הפורעים הערבים על יהודי חברון, מבין מה היה צפוי לאנשי בית אלפא וחפצי בה, לו הצליחה התקפת ערביי הסביבה.
(המידע מתבסס על ספרו של שאוליק סלומניצקי: “אומגה בואדי קקאו”).
התפלגות התשובות לחידון מספר 11
2 תגובות
מענין ומרתק. ממרחק הזמן הדברים מקבלים משקל נוסטלגי והקשר (קונוטאציה) מקומי: יתוש, פלטופקה, יער-אמריקה ועוד (פחנק, אשפח (איתן), קרש (ארגז-מחליק) פָּיְלָה (גיגית. שומרת לילה נפלה בפיילה…) צְוִישְׁנְרוּפּ (קריאת-בינים בשיחת-קבוץ) ואחרים…
יש בארכיון שלנו תמונה של מכונת-הדיש שנשרפה בגורן ב-1929. המכונה היתה בשותפות עם חפצי-בה ושופצה ע”י בית-אלפא. בארכיון חפצי-בה ישנו מכתב (יש לי העתק…) ובו הם דורשים את פרוק השותפות… לקרוא ולהתמוגג…
הערה בנוסף: בשיר מוזכר איזה שהוא אבנר (לא יופה ולא ראובני…).